Îmi cer scuze / Îți cer scuze (cum se spune corect?)

<<Îmi cer scuze sau Îţi cer scuze?>>
– Ștefan

Există multă polemică pe internet pe baza acestui subiect și se pare că, după războaie aparent interminabile, cei mai mulți au căzut de acord că ambele variante sunt acceptate.

Mie mi-a intrat în reflex să folosesc “îmi cer scuze” și, dacă testăm prin căutări pe Google, se observă că majoritatea a ales această formă. Dar sunt și unii care contestă aprig varianta reflexivă pe motiv că “doar nu îmi cer mie scuze, nu?”. Răspunsul la această întrebare este, desigur, afirmativ. Adică, într-adevăr, nu îmi cer mie scuze. De fapt nu cer nimănui scuze … scuzele le ofer. Pe de altă parte, când îți cer ție scuze este ca și cum aș pretinde ceva de la tine sau, mai bine zis, ca și cum tu ai fi cel care a greșit.

Până la urmă sunt atâtea forme valabile (te rog să mă scuzi, te rog să mă ierți, îmi pare rău sau chiar scuze!) încât nu are rost să săpăm așa adânc într-un subiect care, atât timp cât nu este reglementat de D.O.O.M., poate fi interpretat de oricine cum vrea.

Să spunem că sunt ambele corecte până la proba contrară. Avem probleme mult mai mari care ar trebui rezolvate înainte acesteia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optionally add an image (JPEG only)